Leergang 'Voorbereiden op Publinova'

Wil je aan de slag met Publinova in jouw onderwijsinstelling alleen is het nog niet duidelijk hoe de organisatie zich hier op kan voorbereiden?

In deze leergang ontdek je hoe Publinova werkt en bereiden we je voor op aansluiting al dan niet met of zonder een bronsysteem. Dit doen we gezamenlijk met andere instellingen zodat we elkaar kunnen inspireren. Na afloop van deze leergang weet je wat er nodig is binnen je instelling om Publinova aan te sluiten.   

Waarom een leergang voor Publinova?

Publinova is hét nationale platform dat praktijkgericht onderzoek voor iedereen vindbaar en zichtbaar maakt. Sinds de livegang in oktober 2023 wordt het platform gevuld met onderzoeksoutput van instellingen. Om deze content op Publinova te krijgen, werken verschillende afdelingen binnen een instelling samen. Zo zijn onder andere de onderzoeksondersteuner, beleidsmedewerkers, privacy officers, onderzoekers en communicatieadviseurs betrokken bij het aansluiten en gebruik van Publinova. Doordat Publinova een innovatief karakter heeft, kan het zoeken zijn hoe je als instelling Publinova gebruikt en uitrolt. Hierbij helpen wij je graag een handje.

Voor wie

Deze leergang is bedoeld voor een projectleider, communicatieadviseur (onderzoek) en repository manager van het bronsysteem of onderzoeksondersteuner. Afhankelijk van hoe de onderzoeksinformatie/communicatie binnen jouw instelling geregeld is kan je aanhaken bij de bijeenkomsten die voor jou relevant zijn. We raden aan dat de projectleider bij alle bijeenkomsten aanwezig is.

Opbouw leergang 

De leergang bestaat uit 3 bijeenkomsten verspreid over 3 maanden. Gezamenlijk doorlopen we de stappen om je instelling voor te bereiden op Publinova. Tijdens de bijeenkomsten is er genoeg ruimte om vragen te stellen.

Bijeenkomst 1: Wat is Publinova? (op locatie: Utrecht)

Wanneer: 8 oktober
Waar: Op locatie incl. Lunch en Borrel 
Tijd: 12:30- 17:00  
Voor wie? Projectleider, onderzoeksondersteuner, repository manager, informatiemanager, (onderzoek) communicatie adviseur
Wat: Tijdens de eerste bijeenkomst staat kennismaken centraal. We nemen een kijkje op het platform en ontdekken hoe het platform werkt. Ook bespreken we het landschap waar Publinova in beweegt en andere diensten, projecten of initiatieven rondom onderzoeksinformatie in het hbo. We geven inzicht in wie je moet betrekken als je Publinova wil aansluiten en uitrollen binnen je organisatie. Aan het einde is er ruimte om in digitale groepen je casus te bespreken.

Bijeenkomst 2: Privacy en beleidskeuzes (online)

Wanneer: 7 november
Waar: online
Tijd: 13:00-15:00
Voor wie: Projectleider en/of repository manager, informatie manager
Wat: Als instelling ben je verantwoordelijk voor de content die op Publinova komt. Er moet dan ook een privacy check worden uitgevoerd voordat je Publinova kan aansluiten. Daarnaast bekijken we welke aspecten meespelen in beleidskeuzes en wat voor invloed deze hebben op de inrichting van Publinova. Wat is je open access beleid? Hoe verloopt het proces van onderzoeksregistratie momenteel? Op basis hiervan kan er een keuze worden gemaakt welke configuratie voor de content wordt doorgevoerd op Publinova. We doorlopen de mogelijkheden samen en bespreken de eventuele effecten van de verschillende opties.

Bijeenkomst 3: Interne en externe communicatie (online)

Wanneer: 2 december
Waar: Online
Tijd: 14:00 – 16:00
Voor wie: Projectleider/onderzoeksondersteuner, (onderzoek) communicatieadviseur
Wat:  Verschillende afdelingen krijgen te maken met Publinova. De vraag is dus: hoe ga je het uitrollen? Hoe zorg ik dat al mijn onderzoekers op de hoogte zijn van Publinova en hun profiel compleet maken. Wij zullen voorbeelden geven van de implementatie bij andere hogescholen. Daarnaast geven we voorbeelden in hoe Publinova kan helpen om je hogeschool nog meer op de kaart te zetten in het praktijkgerichte onderzoek? Welke rol speelt de redactie van Publinova hier in? Na afloop proosten we met de groep op de afsluiting van de leergang.

Voorwaarden

Aan dit traject zijn geen kosten verbonden. Wel verwachten we aanwezigheid en een actieve bijdrage vanuit de instellingen. Je hoeft nog geen plan te hebben liggen maar wel de intentie van de instelling om Publinova af te nemen. Check hier de mogelijkheden.

Heb je vragen over de leergang mail ze naar sanne.tonkens@surf.nl